Materiales
Al tomar la decisió de canviar la decoració i / o distribució de determinades zones o ambients de la casa, ens trobem amb un món de preguntes davant d’un buit d’idees i coneixements. Com reorganitzar l’espai? De quina manera distribuir objectes i mobiliari? Quins terres, colors, textures, materials o estampats triar?
Totes aquestes preguntes, i moltes altres, ens fan reflexionar en la importància de treballar una idea decorativa prèvia al desenvolupament del projecte pròpiament dit.
Donem ales a la teva imaginació i t’ajudem a escollir els materials que et faran gaudir com els àngels dels teus espais
[small_button text=»Cercar materials» title=»Cerca materials» url=»https://www.decomat.com/materiales/buscar-materiales/» align=»right»]
Abordar la nostra tasca amb una sèrie de passos bàsics que, a més, ens aniran posant a to amb la terminologia específica.
1 Observar i conèixer l’espai que anem a decorar; com és, amb què comptem, quina disposició té:
El primer pas consisteix a obtenir una idea bastant clara del lloc o àrea que volem decorar. Doncs resulta fonamental adaptar a l’espai de què disposem i, segons el que volem, únicament s’aconsegueix partint dels elements físics que el formen originalment. El conjunt total de l’obra estarà influït per elements com l’espai i la llum natural, adaptant-hi (en una etapa posterior) l’elecció i combinació del color, materials, les textures, la distribució i ubicació de mobles i objectes, l’ús d’artefactes de llum, etc.
En aquesta etapa necessitem prendre consciència de cada un dels elements que componen l’àrea que anem a decorar. Observant algunes qüestions podem conèixer detalls importants sobre les possibilitats reals que ofereix l’espai físic. Tenir en compte, per exemple: les dimensions del lloc, què parets són de càrrega, explicació mitgeres, si hi ha graons o desnivells, on estan ubicades les portes, on hi ha encastat armaris, sanitaris, xemeneies, interruptors, si té humitat o no , on són les finestres, quines són les fonts de llum natural, etc.
2 Tenir en compte els nostres gustos i aspiracions:
Podríem definir la decoració com el procés de crear ambients a la mida dels qui els habiten o freqüenten, utilitzant per a això recursos estètics. Per donar amb un clar projecte decoratiu necessitem tenir en compte qüestions referents a la nostra personalitat i anhels; com som, què esperem de l’espai físic, què ens fa sentir bé, quins són els nostres gustos personals, les nostres aspiracions, hobbies, activitats o qualsevol altra qüestió relacionada a la nostra manera única de triar la vida, de ser o sentir.
La decoració no contempla únicament resultats o recursos estètics. Posseeix també un clar compromís amb el nostre benestar, les nostres emocions i la nostra qualitat de vida.
3 Definir usos i necessitats específics:
El bon disseny d’un espai també suposa contemplar i tenir en compte usos i necessitats específics. Saber, per exemple, quines activitats es desenvolupen en el lloc, quins són els usos que fa la família d’ell o els costums dels integrants de la casa, quines necessitats físiques existeixen, quines són les nostres prioritats funcionals, etc. En altres paraules, quina és la utilització pràctica que necessitem de o volem donar a una estada en particular.
4 Elaborar «la idea decorativa» i començar a delinear aplicacions i elements decoratius:
Ara podem començar a definir què volem aconseguir, quin serà el criteri general que desenvoluparem i quin estil, o estils, utilitzarem. La idea decorativa és un clar projecte preliminar que ens permet realitzar el treball amb ordre, coherència i seguretat, encara que no siguem decoradors professionals.
Principis de la Decoració
En aquesta etapa vam començar a definir colors, objectes, textures, recursos, estils, etc. A mesura que avancem en la idea decorativa, recorrem un camí d’elecció i definició pels diferents Principis de la Decoració:
A) Definir la distribució de l’espai (1r Principi) per mitjà de les masses-mobles, objectes i elements decoratius-(2do. Principi), d’acord a usos i necessitats, i tenint present la circulació. / [»Veure Mobles]
B) Triar el color (3r Principi). / [»Veure El Color a la Decoració]
C) Seleccionar les textures que utilitzarem en mobles, superfícies i complements. Entenem per textures a la qualitat o aspecte físic de qualsevol material emprat en la decoració (ex. satinat, rugós, mat, etc.). Hi ha un ampli ventall de materials que poden atendre a necessitats estètiques, funcionals, de composició, de durabilitat i de sostenibilitat.
D) Definir la il · luminació (4to. Principi). / [»Veure Il · luminació]
E) Integrar tots aquests principis buscant equilibri per mitjà del ritme (5to. Principi)-línies, formes i volums-.